Loistokari

Loistokari
Airiston sylissä

Tunnelmallinen Loistokarin saari

- Airiston sydän tarjoaa ikimuistoisen ympäristön kokouksille ja ryhmille

Loistokarin saari sijaitsee pohjoisella Airistolla ja on s/s Ukkopekan illallisristeilyjen vierailukohde. Saarella on vanha loistonvartijan mökki, joka on kunnostettu ja entisöity. Risteilyvieraat pääsevät tutustumaan mökkiin niin halutessaan.

Saarella asuu pariskunta, Loistokarin emäntä ja isäntä, noin viisi kuukautta vuodessa pitäen saaresta huolta ja savustaen kalaa Höyrylaiva s/s Ukkopekan risteilyvieraiden nautittavaksi.

Saarella ei ole yleistä pysähtymismahdollisuutta. Höyrylaiva s/s Ukkopekan lisäksi saarelle pääsee saman yhtiön charter-aluksilla.

Tästä pääset kurkkaamaan Loistokaria Facebookissa!

Loistokarin historia

Loistokarin saari on pohjoisella Airistolla sijaitseva vanha, karun kaunis loistonvartijan saari, joka toimii s/s Ukkopekan ja charter-alustemme kohteena. Saarella savustetaan kalaa ja mökki on museoitu.

Vuodelta 1879 peräisin olevassa maanjakotodistuksessa mainitaan Ruissalon lähellä sijaitseva ja Turkuun johtavan veneväylän varrella oleva 'ulompi Kauppamiehenkari'.

Vuonna 1664 perämies Johan Månsson julkaisi merikirjan, jonka väyläselostuksessa sanotaan: 'Rymättylän Krampista on kaksi mailia Sanc Eriks Standfjälin yli Kauppakalliolle...'

Tiedot luodon nimestä ovatkin ristiriitaisia. Merikartta kertoo sen olevan Kauppakari. Tosin se voi olla pelkkä loistolle annettu nimi, koska siitä hieman itään olevan saaren nimi on merikartassa Kauppakari. Maamittaushallituksen peruskartta puolestaan tuntee nimen Loistokari ja myös merikartan suurennusosa. Vanha tieto mainitsee myös nimen Koleasaari.

Vuonna 1879 saari joka tapauksessa alistettiin pakkolunastukseen, minkä jälkeen se luovutettiin luotsilaitokselle satamamajakkaa varten. Pakkolunastus ei kuitenkaan koskenut luodon itärannalla olevaa kapeaa vene- ja ruokapaikkaa. Ensimmäisen merimerkin tiedetään ilmestyneen saarelle vuonna 1870.

Pienen luodon pieni tupa lienee valmistunut vuonna 1880 ja siinä on ollut ainakin kaakeliuuni ja sauna. Tupaa on korjattu 1917. Irtaimistoluettelon mukaan talossa on ollut mm. majakkatarpeita ja Raamattu. Se oikea, merikartassa mainittu Kauppakari sijaitsee Loistokarista jonkin verran itään ja molempien nimien alkuperä juontaa jo vuosisatojen taakse.

Kahden laivaväylän risteyksessä oleva luoto tuntee siis nimet Kauppamiehenkari, Loistokari ja Kauppakari. Näiden lisäksi paikkakuntalaiset tunsivat sen tämän vuosisadan alkuvuosikymmeninä vielä nimellä Bookinkari. Tuolloin saarella asusti majakanvartija Valtonen perheineen, tehtävänään huolehtia talon eteläpuolisella erkkeri-ikkunalla olevan laivoja ohjaavan lyhdyn sytyttämisestä ja kunnosta. Myöhemmin luodon loisto siirrettiin tuvan lyhtyikkunasta itärannalle ja muutettiin kaasuloistoksi. Nykyinen loisto on akkuvirralla toimiva ja aurinkopaneelilla varautuva punainen vilkkuva merkkivalo.

1990-luvun alussa pitkän historian omaava luoto päätyi höyrylaiva Ukkopekan hallintaan ja iltaristeilyjen tukikohdaksi. Sinne rakennettiin laituri, savustamo ja myös vanhaa majakanvartijan rakennusta kohennettiin. Laiturin tuntumaan nousi punainen rakennus, Kauppakarin suvikauppa. Nyt saari on jälleen Loistokari, koska suvikauppaa ei enää pidetä.

Loistokari tuli Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekan omistukseen 2000-luvun alussa. Majakanvartijan mökin tuvassa on pienimuotoinen museo kertomassa luodon ja sen ajan historiasta. Mökki on museoviraston suojelema.
Share by: